Crăciun in Maramureș

În data de 21 decembrie 2013 Autoritatea Naţionala pentru Turism (ANT) participă , în calitate de coorganizator, la evenimentul ”Crăciun în Maramureș”, ce se va desfășura la Muzeul Satului din Baia Mare.

Acțiunea păstrează vii tradiţiile şi atmosfera satului maramureşean, din zilele de dinaintea Sărbătorii Crăciunului până la Bobotează. Atât maramureșenii, cât şi turiştii se adună pentru a se bucura de atmosfera dinaintea Crăciunului şi a degusta din bunătăţile pregătite de gazde: nelipsita ,,pomană a porcului” (cârnaţi, caltaboşi, jumări, tocăniţă), toate stropite cu horincă de Maramureș, asortate cu mămăligă, cozonac şi colacii împletiţi. Oaspeţii prezenţi asistă la sacrificarea (tăierea) porcului, întocmai ca-n bătrâni, fără a se abate de la tradiţie.

Evenimentul de la Muzeul Satului din Baia Mare depăşeşte graniţele locului şi ale zilei în care se desfăşoară, fiind o invitaţie, un început, un ,,Haidaţi în casă” adresat oaspeţilor veniţi în Maramureş să petreacă sărbătorile de iarnă, este momentul în care se promovează şi alte manifestări care vor avea loc la cumpăna dintre ani: concerte de colinde, obiceiuri populare de Crăciun şi Anul Nou, demonstraţii de meşteşugărit şi de bucătărie tradiţională maramureşană.

De asemenea, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) va participa în perioada 26-27 decembrie  2013, la organizarea ,,Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă ” în localitatea Negrești Oaș, judeţul Satu Mare.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă de la Negrești Oaș, ajuns la cea  de-a XVI-a ediție este de o importanță semnificativă pentru: participanții la eveniment, turiști români și străini în tranzit sau prezenți în localitate pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă,  comunitate, etc. Este un mod de a redescoperii vechile valori tradiționale românești din Țara Oașului, județul Satu Mare odată cu redescoperirea identității locale.

În cadrul ,,Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă,, din Negrești-Oaş  vor evolua, ansamblurile folclorice din județ, alături de acestea vor participa și colindători din alte zone ale țării, respectiv din județele învecinate și nu numai, alături de oaspeții gazdelor  din alte țări ca Ucraina, Ungaria, etc îmbinând tradițiile, spiritualitatea, cultura autentică și tradiția cu viața comunității.

Acțiunile sunt finanțate prin Programul Operaţional Regional 2007 -  2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – “Promovarea potenţíalului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”.

Evenimentele se înscriu în acţiunile ANT de promovare a României pe piaţa internă şi internaţională, prin renaşterea valorilor şi tradiţiilor româneşti şi prin scoaterea la lumină a potenţialului uriaş pe care îl deţine România în ceea ce priveşte turismul.