I N F O R M A R E

Începând din luna martie 2016, Autoritatea Națională pentru Turism a declanșat o amplă acțiune de verificare a unei baze de date a agențiilor de turism, o evidență de peste 10 ani.
Este o acțiune curajoasă, dar extrem de necesară, în contextul evenimentelor cu impact negativ asupra pieței turistice din aceasta vară.
Această acțiune a cuprins o serie continuă de comunicări în spațiul public și, de asemenea, au fost transmise două Notificări către agențiile de turism din aceasta listă perimată, pentru clarificări și actualizare.
În această perioadă, foarte multe agenții s-au închis natural, altele și-au mutat sediul, fără a comunica către A.N.T. nici schimbarea sediului și nici polița de asigurare. Estimăm la mai mult de jumătate acest tip de situații, cu caracter administrativ. Restul agențiilor care în acest moment nu au asigurare, probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârșitul anului.
Lista prezentată pe site-ul Autorității cuprinde toate aceste situații (agenții care s-au închis natural, care și-au mutat sediul, care nu au comunicat către ANT schimbarea sediului sau polița de asigurare), dar și agențiile sau sediile agențiilor ce au fost închise la cererea operatorilor economici.
Pentru o și mai bună informare și clarificare, la sfârșitul zilei de astăzi vor fi afișate trei noi liste ce vor conține:
a)Lista agențiilor licențiate active
b)Lista agențiilor cărora le-a fost retrasă licența în urma acțiunilor de control
c)Lista agențiilor care au cerut să le fie radiată licența sau anexa licenței de turism
Această acțiune se înscrie în lista acțiunilor premergătoare unor noi reglementări legale, privind asigurarea agențiilor pentru insolvență și faliment, Directiva Europeană stipulând că trebuie asigurați toți banii turiștilor. În acest scop, pe circuitul de avizare internă se află un proiect de act normativ care va aduce corecțiile necesare.
Finalitatea acestei acțiuni este obținerea unei liste clare și transparente a agențiilor serioase, care respectă legea, și vă asigurăm ca rezultatul va fi unul, pozitiv.