Pozitia oficiala a ANT cu privire la comunicatul APDT Prahova

Raspuns Autoritatea Nationala pentru Turism referitor la Comunicatul de presa remis astazi, 18.11.2015 de catre dl. Adrian Voican, Presedintele APDT Prahova

„Cu foarte putine zile inainte de inceperea evenimentului Criteriul primei zapezi  editia a IV-a, programat pentru 23-27 noiembrie 2015, in statiunile montane din judetele Prahova si Brasov, am primit prin telefon raspuns de la Autoritatea Nationala pentru Turism ca NU mai finanteaza niciunul dintre proiectele depuse de noi: Infotripul din perioada 23-27 noiembrie, Conferinta conexa Bursei de turism din 24 noiembrie de la Casino Sinaia.Avand in vedere ca mare parte din eveniment nu se poate finanta, servicii de transport, cazare si masa pentru 70 de persoane, respectiv conferintele conexe bursei de turism pentru 300 de pers, CU PARERE DE RAU, ne vedem nevoiti sa anulam editia de anul acesta, reprogramand evenimentul pentru 2016 .Sistemul si procedurile de promovare turistica ale Romaniei sunt depasite si complet nefunctionale in acest moment. Primele noua luni ale anului ni s-a comunicat ca nu sunt fonduri, deci sa nu depunem proiecte, iar in octombrie am fost anuntati ca au fost alocati 400.000 euro pentru promovare si invitati sa depunem rapid proiecte, intrucat se vor finanta.Totusi, licitatiile s-au anulat “pe banda rulanta”: conferinta FAPT, 12 noiembrie; Forumul de incoming 10 noiembrie, respectiv Criteriul primei zapezi 23-27 noiembrie.Aceste anulari produc pagube directe participantilor care si-au achitat transportul, hotelurilor care au tinut locurile libere pana in ultima clipa, precum si mari deservicii de imagine Romaniei.Impreuna cu celelalte asociatii de profil carora le-au fost anulate finantarile, vom face presiuni in presa si la ANT pentru a se regandi intreaga procedura de promovare turistica a Romaniei.

Compartimentul Comunicare, Relatii Externe si Protocol al Autoritatii Nationale pentru Turism , în virtutea corectei informări a cititorilor şi a opiniei publice, face următoarele precizări:

In data de 22 septembrie a.c pe adresa Autoritatii Nationale pentru Turism, APDT Prahova a transmis adresa nr.6205/DMB/22.09.2105APDT prin care solicita sprijinul in coorganizarea unui eveniment conex Bursei de Turism intitulat „Criteriul Primei Zapezi”. In data de 6 octombrie 2015, au fost transmise de catre initiatori, respectiv APDT Prahova, primele informatii cu privire la organizarea evenimentului mai sus mentionat. Pana in data de 26.10.2015 reprezentantii ANT au solicitat de la APDT, in mod repetat, informatii necesare intocmirii documentatiei ce precede achizitia publica. In data de 26.10.2015, APDT Prahova a solicitat introducerea Primariei Orasului Sinaia, in calitate de coorganizator al evenimentului, fapt foarte important de mentionat in documentatia intocmita de ANT pentru demararea procedurii de achizitie publica. In data de 30.10.2015, referatul de necesitate, fisa tehnica, devizul si programul evenimentului au fost aprobate de catre conducerea ANT, urmand ca in data de 3.11.2015 documentatia de selectie si invitatia de participare au fost postate pe site-ul www.turism.gov.ro, sedinta de deschidere a ofertelor depuse in cadrul procedurii de achizitie publica urmand a se desfasura in data de 16.11.2015, respectand articolul 11, alin.1 din Ordinul Presedinte ANT, nr. 258/2015 privind aprobarea Normelor pentru atribuirea contractelor de prestări servicii privind organizarea în România de către Autoritatea Naţională pentru Turism a evenimentelor de promovare şi dezvoltare a destinaţiilor, formelor şi produselor turistice, cu finanţare de la bugetul de stat care specifica faptul ca ”procedura(de achizitie publica) se iniţiază printr-o invitaţie de participare, care se publică împreună cu documentaţia de selecţie pe paginile de internet ale Autorităţii, cu cel puţin 10 (zece) zile înainte de data stabilită pentru deschiderea ofertelor.”

Astfel, in data de 16.11.2015, Compartimentul Economic, Achizitii Publice si Servicii Interne din cadrul ANT a inaintat catre conducerea institutiei nota privind anularea procedurii de selectie de oferte avand ca obiect achizitionarea” serviciilor de coorganizare a Conferintei conexe Bursei de Turism „Criteriul Primei Zapezi”, deoarece pana la data limita de depunere NU A FOST DEPUSA NICIO OFERTA. In ceea ce priveste Infotripul propus a se desfasura in perioada 23-27 noiembrie a.c, procedura de achizitie publica a fost anulata pe motiv de neconformitate a ofertelor depuse.

Referitor la informatiile pe care APDT Prahova le-a transmis prin intermediul unui comunicat de presa mass-media va informam ca nicio institutie publica nu poate, in mod legal, sa FINANTEZE actiuni fara parcurgerea procedurilor de achizitie publica cu respectarea principiilor de concurenta si competitivitate intre operatorii economici. Orice eveniment la care Autoritatea Nationala pentru Turism este partener, organizator, co-organizator are loc in urma unei proceduri de achizitie publica. Lipsa ofertantilor la procedurile de achizitie publica, sau prezentarea unor oferte neconforme duce la anularea de drept a acestora. In concluzie, toate informatiile transmise prin comunicatul APDT Prahova nu au justificare legala.

„Noua abordare manageriala a Autoritatii Nationale pentru Turism are in vedere implicarea mediului privat in realizarea de propuneri fundamentate pentru imbunatatirea cadrului legislativ cu privire la realizarea procedurilor de achizitii publice pentru organizarea de evenimente de promovare turistica. In acest sens, in calitate de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism fac apel catre asociatiile reprezentative in turism sa-si desemneze reprezentanti cu expertiza in domeniul juridic/legislativ, pentru a forma un grup de lucru in vederea realizarii unui material care sa cuprinda amendamentele pe care mediul privat doreste sa le aduca acestei proceduri cu respectarea stricta a LEGISLATIEI IN VIGOARE. Ca masura imediata luata, astazi  la ora 11.00, domnul Adrian Voican, Presedintele APDT Prahova a fost invitat la sediul institutiei noastre pentru a fi informat cu privire la procedurile legale in baza carora ANT functioneaza. Echipa de lucru constituita a fost formata din reprezentanti ai ANT care au lucrat cu domnul Adrian Voican timp de 2 ore. Aceasta prima intalnire reprezentand un punct de pornire in implicarea proactiva a industriei in lamurirea neclaritatilor invocate”, declara Anca Pavel Nedea, Presedinte Autoritatea Nationala pentru Turism