→ DESTINAȚII ECOTURISTICE

Lista destinațiilor ecoturistice, desemnate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – actualizare 25.03.2024

  • Concept

Conceptul de Destinație Ecoturistică a apărut pentru prima dată în cadrul variantei din 2009 a Strategiei naționale de dezvoltare a ecoturismului și a fost preluat în varianta Strategiei aprobată prin Hotărâre de Guvern în anul 2019 (HG nr. 358/2019).

Pe baza acelui prim document, autoritatea publică centrală pentru turism, împreună cu instituții și organizații reprezentative la nivel național (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism și Asociația de Ecoturism din România), a realizat sistemul de evaluare a destinațiilor ecoturistice din România, sistem care are la bază Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) și Standardul European de Ecoturism (EETLS).

→ DESEMNAREA DESTINAȚIILOR ECOTURISTICE ÎN ROMÂNIA

Pentru a primi statutul de destinație ecoturistică, zona aplicantă trebuie să îndeplinească criteriile pentru desemnarea destinaţiilor ecoturistice în România, prevăzute în Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 358/2019 privind aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare a ecoturismului – context, viziune și obiective – 2019 – 2029, cu modificările și completările ulterioare.

Obținerea statutului de destinație ecoturistică, respectiv prelungirea acestui statut, se face urmând procedura aprobată prin Ordinul ministrului economiei antreprenoriatului și turismului nr. 1946/2024 pentru aprobarea Regulamentului privind constituirea, organizarea și funcționarea Comisiei pentru desemnarea destinațiilor ecoturistice, precum și a Procedurii de evaluare pentru desemnarea destinațiilor ecoturistice.

Documentația pentru desemnarea ca destinație ecoturistică include solicitarea aplicantului, însoțită de:

  • o prezentare a zonei, cu descrierea principalelor obiective turistice naturale și culturale;
  • un document în care va fi descris modul de îndeplinire/neîndeplinire a fiecărui criteriu/subcriteriu prevăzut în anexa nr. 12 la Strategia națională de dezvoltare a ecoturismului – context, viziune și obiective – 2019-2029, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 358/2019, cu modificările și completările ulterioare, cu atașarea de materiale/documente/fotografii/hărți justificative, conform specificațiilor prezentate în anexa la prezenta procedură.

În vederea prelungirii statutului de destinație ecoturistică, aplicantul trebuie să transmită, în termenul de valabilitate, o solicitare însoțită de:

  • o prezentare a zonei, cu descrierea principalelor obiective turistice naturale și culturale;
  • un document în care va fi descris modul de îndeplinire/ neîndeplinire a fiecărui criteriu/subcriteriu prevăzut în anexa nr. 12 la Strategia națională de dezvoltare a ecoturismului – context, viziune și obiective – 2019-2029, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 358/2019, cu modificările și completările ulterioare, cu atașarea de materiale/documente/fotografii/hărți justificative, conform specificațiilor prezentate în anexa la prezenta procedură.
  • un document în care să fie explicat modul de îndeplinire a recomandărilor formulate de către Comisie la obținerea statutului de destinație ecoturistică;
  • o declarație pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul în declarații, din care să reiasă faptul că toate informațiile transmise în cadrul documentației sunt conforme cu adevărul.

Documentațiile pentru desemnarea/reevaluarea destinațiilor ecoturistice în România se trimit către Direcția Generală Turism, Direcția Marketing și Dezvoltare, Serviciul Dezvoltare în Turism, din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, prin:

  • e-mail la adresa: ecodestinatii@mturism.ro;
sau
  • poștă la adresa: Calea Victoriei 152, Sector 1, București.
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support