(1) Clarificări  – 29.03.2023

Ca urmare a solicitării primite din partea Patronatului Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (A.N.A.T.), legată de schema de ajutor de minimis privind susținerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activității de incoming, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului transmite următoarele clarificări:

Având în vedere globalizarea sistemelor de contractare a serviciilor turistice și a celor de rezervări, fiind din ce în ce mai prezentă modalitatea de rezervări turistice în cadrul piețelor virtuale, vă comunicăm că se vor considera eligibile și, implicit, asimilabile contractelor cu partenerul extern (lit. D, pct. 4 din Cap. 8) și contractele de agenturare / reprezentare ale tour operatorilor locali ce contractează contra unui comision, pentru și în numele unor entități turistice străine.

De asemenea, rooming list-urile extrase și validate direct din sistemul de rezervări al hotelului pot fi asimilate voucherelor eliberate de către agenție, semnate și ștampilate de unitatea de cazare, cu mențiunea ca acestea să conțină toate datele de identificare ale rezervării (numărul rezervării, numele și prenumele turiștilor, tipul de cameră, datele de intrare și ieșire ale acestora în format „zi/luna/an” etc.) și să fie semnate (cu nume și prenume în clar ale persoanei delegate) și asumate de către structura de cazare prestatoare.

Totodată, menționăm că voucher-ul emis de agentul de contractare local (pentru hotel sau prestatorul de servicii) în baza rooming list-ului existent din sistem, validat de furnizor după consumarea serviciilor, poate fi asimilat dovezii prestării serviciilor de cazare de către cel care le-a prestat efectiv și numărul exact de turiști.

(2) Clarificări  – 03.05.2023

În cadrul schemei de ajutor de minimis privind susținerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activității de incoming în România, definițiile termenilor aplicați în acest program se regăsesc în Capitolul 5, Art.7, lit. a) – j). La lit. h) este definit termenul de „turism de incoming” – ramură a turismului național care se ocupă de aducerea turiștilor străini în țară, prin organizarea și vânzarea de pachete turistice în România pentru turiștii străini.

În conformitate cu Legea nr. 123 din 2 aprilie 2001 privind regimul străinilor în România, articolul 1, alineatele (1) și (2), termenul „străin” este definit ca „persoana fără cetăţenie română”, dovada cetățeniei străine făcându-se cu pașaportul sau cu alt document de identitate emis de statul al cărui cetăţean este străinul. În art. 2, lit. a) din Ordonanța nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, turismul este definit ca ramură a economiei naționale, cu funcții complexe, ce reunește un ansamblu de bunuri și servicii oferite spre consum persoanelor care călătoresc în afară mediului lor obișnuit pe o perioada mai mică de un an și al căror motiv principal este altul decât exercitarea unei activități remunerate în interiorul locului vizitat.

Statutul turistului străin presupune persoana care are altă cetățenie în afară de cea română.

Având în vedere obiectivul prezentei scheme de a promova România ca destinație turistică internațională și de a ajuta întreprinderile aflate în dificultate prin creșterea numărului de turiști străini care ne vizitează țara, turiștii români care dețin dublă cetățenie vor fi acceptați pentru decontare în acest program, în condițiile în care se legitimează cu pașaport din care reiese că deține altă cetățenie.

În scopul obținerii de sprijin pentru dezvoltarea activității de incoming, accesați link-ul https://turism.gov.ro/web/formular-inscriere/ care a fost creat în acest sens pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Contact (schema de minimis pentru incoming): 0725927541

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support